Wat is een obstructief slaapapneusyndroom (OSAS)?

Een obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) is een zware en levenslange ziekte. In Duitsland lijden ca. 4 miljoen mensen aan deze ziekte, en de meesten weten het niet eens.

Het is bovendien een ernstige ziekte die tot een verhoogd risico op een hartinfarct, een beroerte, een hoge bloeddruk en diabetes kan leiden als ze niet wordt behandeld. Ook werkongevallen en ongevallen op het weg (microslaap) kunnen gevolgen zijn van slaapapneu (OSAS). De levenskwaliteit lijdt eronder en het kan tot onnodige problemen zorgen in relaties tussen bedpartners, binnen het gezin en op de werkvloer.

Wat zijn de oorzaken van slaapapneu (OSAS)?

Tijdens de slaap ontspannen de spieren die de tong en het zachte gedeelte van het verhemelte ondersteunen zich en daardoor begint men te snurken. Als de spieren zich te veel ontspannen, kan de luchtweg volledig afgesloten geraken en valt de ademhaling meerdere keren stil.

Als u bij uzelf of bij andere mensen symptomen merkt zoals snurken met onderbroken ademhaling of tandenknarsen tijdens de slaap, maar ook vaak slaperigheid overdag opmerkt, dan kan er sprake zijn van een OSAS en kan een behandeling noodzakelijk zijn.

Vraag uw arts of tandarts om een eenvoudige verhelderende test (Epworth Sleepiness Scale, Berlijnse vragenlijst) uit te voeren.

Als er bij u al een slaapapneu werd vastgesteld en u problemen heeft met uw CPAP, dan zou COAT® – Continuous Open Airway Therapy, een oplossing voor u kunnen zijn.

Met de succesvolle behandeling worden voor mensen met OSAS en hun omgeving weer ontspannende nachten en verfrissende dagen mogelijk.

Klik om te vergroten

¹Lattimore J et al. J Am Coll Coridal 2003; 41: 1429-1437