Wat is bruxisme?

Tandenknarsen of bruxisme is een aandoening waarbij u uw tanden knarst of uw kaken op elkaar klemt, vaak terwijl u slaapt.

Je weet misschien niet dat je met je tanden aan het knarsen bent, tenzij iemand het hoort en je erop wijst. Uw tandarts kan ook schade opmerken die typisch is voor tandenknarsen, zoals afgebroken, gebarsten of losse tanden.

Man Jaw Pain (Bruxism) 4
African man jaw pain

Hoe weet ik of ik mijn tanden knars?

Omdat knarsen vaak plaatsvindt tijdens de slaap, zijn de meeste mensen zich er niet van bewust dat ze tandenknarsen. Een doffe, constante hoofdpijn of pijnlijke kaak is echter een veelbetekenend symptoom. Vaak leren mensen dat ze tandenknarsen van hun slaappartner die ’s nachts het knarsen hoort.

Als u vermoedt dat u uw tanden aan het knarsen bent, kan een consult bij een tandarts een goed begin zijn. Hij of zij kan uw tanden, mond en kaak onderzoeken op tekenen van bruxisme, zoals gevoeligheid van de kaak en veranderingen aan uw tanden.

Is bruxisme schadelijk?

In sommige gevallen kan chronisch tandenknarsen leiden tot het breken, losraken of verlies van tanden. Door het chronische knarsen kunnen de tanden na verloop van tijd verslijten, waardoor u minder goed op uw voedsel kunt kauwen. Uitgebreide tandheelkunde, zoals bruggen, kronen, wortelkanaalbehandeling, implantaten, gedeeltelijke prothesen en zelfs volledige prothesen, kunnen nodig zijn als uw natuurlijke tanden moeten worden gerepareerd of vervangen.

Niet alleen kan tandenknarsen in ernstige gevallen leiden tot tandverlies, maar het kan ook leiden tot kaakpijn, gehoorverlies en zelfs het uiterlijk van uw gezicht veranderen. Slaapbruxisme kan ook een gevolg zijn van obstructieve slaapapneu.

Dental Attrition (Bruxism) image
Union 4

Hoe wordt bruxisme behandeld?

Aanbevolen behandelingen voor tandenknarsen zijn onder meer gedragstherapieën en het gebruik van mondspalken of orale apparaten.

Gedragstherapieën zijn spierontspanningsoefeningen die zijn ontworpen om uw kaak te ontspannen en nachtelijk knarsen te voorkomen, die mogelijk worden aanbevolen door uw tandarts of fysiotherapeut.

Een MRA of mondspalk zoals SomnoDent en SomnoBrux zijn op maat gemaakt van moderne tandheelkundige materialen, waardoor u een nauwkeurige pasvorm krijgt en uw tanden beschermt tegen bruxisme.

Wat is mijn volgende stap?

Als uw tanden versleten, beschadigd of gevoelig zijn, als u last heeft van pijn in uw gezicht of kaak, praat dan met uw plaatselijke tandarts over een op maat gemaakte SomnoDent® of SomnoBrux spalk. Als u geen tandarts heeft, klik dan op de onderstaande link en we brengen u in contact met een tandarts bij u in de buurt.

Union 67