Hoewel mensen die lijden aan OSA (obstructieve slaapapneu) per nacht soms wel honderden apneufases (een korte ademstilstand) doormaken, zullen ze zich daar waarschijnlijk geen één van kunnen herinneren. Als iemand alleen woont of vanwege te luid snurken apart slaapt, is die persoon zich mogelijk al jaren niet bewust van zijn/haar toestand.
Klik op de video voor uitleg over obstructieve slaapapneu en hoe dit uw slaap en welzijn kan beïnvloeden.
Wat zijn de oorzaken van obstructieve slaapapneu?
Obstructieve slaapapneu (OSA) is een ernstige, slaapgerelateerde ademhalingsstoornis. Als iemand OSA heeft, raken de tong en spieren van de luchtwegen tijdens de slaap zo ontspannen dat de luchtwegen geblokkeerd worden. Iemand kan dan korte periodes niet ademen. Dit gebeurt soms wel 600 keer per nacht. De slapende persoon is zich daar meestal niet van bewust, en hapt tijdens de slaap naar lucht. Hierbij ontstaat vaak luid gesnurk. Het gevolg van OSA is een onrustige slaap. Patiënten worden ’s ochtends dan ook vaak niet uitgerust wakker. Ze zijn overdag vaak moe en ongeconcentreerd.
Andere symptomen van OSA zijn onder meer:
Is snurken een teken van slaapapneu?
Luid snurken kan een belangrijk signaal zijn dat iemand lijdt aan obstructieve slaapapneu. Onbehandelde slaapapneu verhoogt de kans op een hoge bloeddruk, hartaanvallen of een beroerte. Ook sommige seksuele functiestoornissen en diabetes worden in verband gebracht met slaapapneu. Mensen die vermoeden dat ze slaapapneu hebben, door bijvoorbeeld luid snurken en/of vermoeidheid overdag, kunnen het best contact opnemen met de huisarts of slaapspecialist.
De belangrijkste symptomen van slaapapneu
Hevig snurken
Ademstops tijdens het snurken
Vermoeid overdag
Overgewicht
Hoge bloeddruk
Depressief
Er zijn twee hoofdtypen slaapapneu. Obstructieve slaapapneu en centrale slaapapneu. 85% van de mensen met slaapapneu heeft OSA en een slaaptest zal uw arts helpen bepalen welke u heeft.
Obstructieve slaapapneu wordt veroorzaakt doordat de slijmvliezen achter in uw keel ontspannen en uw ademhaling belemmeren terwijl u slaapt.
Als je gaat slapen ontspannen de slijmvliezen achter in je keel. Wanneer dit gebeurt, kan uw luchtweg vernauwen of sluiten terwijl u ademt. Omdat je luchtweg gedeeltelijk geblokkeerd is, krijg je geen lucht in je longen en als dit gebeurt, heb je slaapapneu.
Uw luchtweg kan vele malen per nacht vernauwd of volledig geblokkeerd zijn zonder dat u zich hiervan bewust bent. Je denkt misschien dat je de hele nacht hebt geslapen. Maar deze constante vernauwing en blokkering van de luchtwegen vermindert zuurstof naar de hersenen, waardoor u zich de volgende dag slaperig en zonder energie voelt.
En je hersenen reageren op het lage zuurstofgehalte in je bloed door je even uit de slaap te halen zodat je kunt ademen. Uw partner kan merken dat u een hijgend of stikkend geluid maakt wanneer dit gebeurt. Door 's nachts constant wakker te worden, kom je nooit in een diepe slaap, dus je wordt nooit fris en energiek wakker.
Ik denk dat ik slaapapneu heb, maar wat nu?
Voorwaarden en diagnose
Voor een thuisbehandeling met een Mandibulair Repositieapparaat (MRA) zijn bepaalde voorwaarden en een diagnose nodig. Het obstructief slaapapneusyndroom (OSAS), een aandoening waarbij ademhalingsstilstand optreedt tijdens de slaap, wordt vastgesteld door middel van een slaaponderzoek, ook wel bekend als een polysomnografisch onderzoek (PSG). Dit slaaponderzoek moet de aanwezigheid van OSAS bevestigen. Daarnaast zijn er andere voorwaarden, zoals een minimale leeftijd van 18 jaar en beoordeling door een gespecialiseerd centrum, om in aanmerking te komen voor een thuisbehandeling met een MRA.
Onderzoek en behandeling
In een gespecialiseerd centrum wordt de diagnose van het obstructief slaapapneusyndroom gesteld en wordt onderzocht of een thuisbehandeling met een Mandibulair Repositieapparaat (MRA) geschikt is voor jou. Het centrum voert een uitgebreid klinisch onderzoek uit, inclusief eventuele aanvullende onderzoeken van de bovenste luchtwegen. Daarnaast neemt de algemeen tandarts/orthodontist/stomatoloog/maxillo-faciale chirurg van het centrum tandafdrukken om een individueel en op maat gemaakt MRA te vervaardigen. Het MRA wordt vervolgens getest en indien nodig aangepast, zodat de behandeling optimaal effect heeft. Het gespecialiseerd centrum biedt ook begeleiding en instructies over het gebruik en onderhoud van het MRA. Regelmatige controles worden uitgevoerd om de technische staat van het MRA te controleren en ervoor te zorgen dat het correct wordt gebruikt.
Duur en opvolging De behandeling met een Mandibulair Repositieapparaat (MRA) vereist een bepaalde duur en opvolging. Gedurende de eerste vijf maanden van het gebruik van het MRA vindt er een tweede slaaponderzoek plaats om te controleren of de ademhaling verbetert door de behandeling. Dit slaaponderzoek kan in het gespecialiseerd centrum of thuis worden uitgevoerd. Indien het in het centrum plaatsvindt, kan een ziekenhuisopname vereist zijn. Het gespecialiseerd centrum houdt ook regelmatige controles om de technische staat van het MRA te controleren en eventuele neveneffecten op de tandheelkundige en paradontale conditie te evalueren. Het centrum informeert tevens jouw huisarts over de diagnose, behandeling en voortgang. |
Om in aanmerking te komen voor een thuisbehandeling met een Mandibulair Repositieapparaat (MRA), moet je contact opnemen met een gespecialiseerd centrum dat vermeld staat op de lijst van gespecialiseerde centra. Het centrum zal nagaan of je voldoet aan de voorwaarden voor vergoeding door jouw ziekenfonds. Daarvoor vullen ze een aanvraagformulier in, waarbij een medisch verslag wordt toegevoegd. Het aanvraagformulier en medisch verslag worden ingediend bij jouw ziekenfonds. Na goedkeuring door het ziekenfonds kan het gespecialiseerd centrum de behandeling starten. Het ziekenfonds biedt een tegemoetkoming in de kosten voor de thuisbehandeling met een MRA volgens de derdebetalersregeling.
Bij een thuisbehandeling met een Mandibulair Repositieapparaat (MRA) zijn er kosten en vergoedingen waar je rekening mee moet houden. Gedurende een periode van zes maanden betaal je een persoonlijk aandeel (remgeld) van €0,50 per dag voor de thuisbehandeling met een MRA. Deze regeling geldt als je een gewone rechthebbende bent en voor de eerste keer een MRA-behandeling ondergaat of als je minstens vijf jaar na de aflevering van het vorige MRA een nieuw MRA krijgt. Indien jouw ziekenhuisverblijf voor het vereiste slaaponderzoek in het gespecialiseerd centrum plaatsvindt, dien je de gebruikelijke kosten verbonden aan het ziekenhuisverblijf te betalen. Voor consultaties bij de arts geldt ook een persoonlijk aandeel. Let op dat er in de eerste zes maanden van de behandeling geen nomenclatuurverstrekkingen worden aangerekend voor een MRA-behandeling.
Elke patiënt is anders en we hebben individuele patiënten geholpen op hun weg naar een oplossing.
Ontdek wat ze hebben meegemaakt en hoe het voelt om een SomnoDent® MRA te gebruiken.
Ik ben een gelukkig mens en blij dat ik ’s morgens uitgerust wakker word zonder het gevoel te hebben dat ik op ‘Darth Vader’ van Star Wars of een straaljagerpiloot lijk.
SomnoMed en artsen en verpleging van het Gelre ziekenhuis: bedankt voor het teruggeven van mijn nachtrust!
Al 4 jaar heb ik hoofdpijn ‘s nachts. Dan word ik wakker en dan kan ik niet meer slapen. Ik heb al vele medicijnen uitgeprobeerd. Niets hielp.
Uiteindelijk ben ik via de huisarts en KNO-arts bij jullie terechtgekomen. En sinds 11 augustus 2021 draag ik ‘s nachts een beugel (slaapbeugel).
Sindsdien snurk ik niet meer en hoef ik niet meer ‘s nachts te plassen en slaap ik door zonder hoofdpijn.
Sinds twee jaar kreeg ik vage klachten, zoals extreme vermoeidheid, pijnlijke spieren, concentratiestoornis, lusteloosheid, kortademigheid en stemmingswisselingen. Het leek erg op een burn-out, wat ik me echter niet kon voorstellen. De klachten resulteerden in het feit dat ik me op wilskracht de dag door moest slepen.
Door de huisarts werd ik doorverwezen naar de KNO-arts. Hier werd middels een slaaptest dusdanige ademstops/zuurstoftekort vastgesteld dat ik hiervoor behandeld moest/kon gaan worden.
De behandeling houdt in dat ik gebruikmaak van een door SomnoMed-Goedegebuure aangemeten en door de basiszorgverzekering vergoede MRA-beugel.
Hierdoor voelde ik me na het eerste gebruik onmiddellijk als herboren en de klachten zijn geheel verdwenen. Dit had ik dus 2 jaar eerder moeten doen.
Vanwege slaapapneu heb ik een aantal jaren geleden een CPAP-apparaat gekregen waar ik helemaal gek van werd, en waar ik nog slechter van ging slapen. Deze heb ik teruggestuurd en ik ben op zoek gegaan via het internet naar een andere oplossing.
Dit werd een bitje van een kliniek uit Bilthoven. Op zich beviel mij dit beter en ik sliep een stuk beter. Echter op enig moment was dit bedrijf verdwenen en kon ik daar niet meer terecht.
Toen ben ik via een doorverwijzing van mijn arts bij het team in het Gelre ziekenhuis terechtgekomen en werd mij een bitje aangemeten van SomnoMed. Dit was letterlijk een verademing!
Door op deze link te klikken, verlaat u de website van SomnoMed voor uw land. Medische procedures en voorschriften kunnen variëren in andere landen. De producten en diensten van SomnoMed die in andere landen worden aangeboden, zijn mogelijk niet geschikt, beschikbaar of van toepassing in uw land. De juridische verklaringen, verkoopvoorwaarden en privacy verklaringen van SomnoMed kunnen verschillen tussen verschillende landelijke websites. Klik op ok om dit te bevestigen of op annuleren om op uw lokale site te blijven.