Snurken

Terwijl u slaapt, kan snurken optreden wanneer de zachte weefsels van uw tong en nek ontspannen, waardoor uw luchtweg smaller wordt.

Wanneer de luchtweg vernauwd wordt en je probeert in te ademen, laat het het zachte weefsel in je keel trillen en het geluid dat het maakt is snurken.

Snurken is waarschijnlijker als u op uw rug en met uw mond open slaapt.

Man snoring and woman holding pillow to hear ears 2
Depositphotos_219035320_ds

Alles dat uw luchtweg vernauwt, kan snurken veroorzaken, waaronder:

  • Grote amandelen
  • Een vergrote huig (het weefsel aan de achterkant van je keel)
  • Een afwijkend septum (de dunne wand tussen uw neusgaten zijn niet goed uitgelijnd)
  • Verstopte neus
  • Overgewicht
  • Alcohol drinken

Hoewel snurken erg vervelend is voor je slaappartner, is het in de meeste gevallen een goedaardig (niet ernstig) probleem. In ongeveer 20% van de gevallen is snurken echter een symptoom van obstructieve slaapapneu (klik hier voor meer informatie over obstructieve slaapapneu), een medische aandoening die gevolgen kan hebben voor uw gezondheid.

Is snurken te behandelen?

Een operatie kan een oplossing zijn bij grote amandelen, een vergrote huig of een afwijkend septum. Uw huisarts of Neus-, keel- en oorarts (NKO) kan u adviseren of deze opties voor u geschikt zijn.

Artsen bevelen ook vaak levensstijlveranderingen aan, zoals afzien van alcohol en afvallen, om chronische snurkers te helpen hun snurken te verminderen.

Een andere optie kan een SomnoDent MRA zijn. Het MRA zal uw onderkaak naar voren trekken, de spieren rond uw tong strekken en de luchtweg openen zodat deze niet meer trilt. Voor meer informatie over SomnoDent MRA’s, klik hieronder om onze producten te bekijken.

Union 4
Union 4

Met wie moet ik contact opnemen over mijn snurken?

Als uw slaappartner u smeekt om iets aan uw snurken te doen, kunt u het beste met uw huisarts of Neus-, keel- en oorarts (NKO) praten.

Aangezien snurken bij ongeveer 20% van de patiënten verband houdt met slaapapneu, is het de moeite waard om uw arts om een slaaptest te vragen om te controleren of u deze ernstige medische aandoening heeft. Uw arts kan u ook doorverwijzen naar een specialist om te bepalen of u in aanmerking komt voor een operatie.

Als uw arts besluit dat een operatie niet geschikt voor u is, kunt u worden doorverwezen naar een tandarts voor een mondapparaat. Als u geen tandarts heeft waar u regelmatig naar toe gaat, kan SomnoMed® u helpen er een te vinden die bij u in de buurt past met een op maat gemaakte MRA.